EPDM of bitumen dakwerken door uw dakwerken laten plaatsen?

Voor daken van woningen en garages of schuren gebruikt men verschillende soorten materialen als dakbedekking. Op platte daken wordt in de meeste gevallen bitumen of EPDM gebruikt.

Beiden hebben zij eigenschappen die het materiaal geschikt maken om een plat dak waterdicht te maken. Als de bedekking van het dak van jouw garage, schuur of aanbouw vervangen moet worden, dan kan je dus het beste kiezen uit deze mogelijke opties. Welke dakbedekkingssoort voor jouw situatie het beste is, zullen we hier proberen duidelijk te maken.

Bitumen dakbedekking

Bitumen, ook wel dakleer genoemd, wordt van oudsher gebruikt als dakbedekking op platte daken. Het is een product dat gemaakt wordt van aardolie en in rollen wordt aangeleverd. Bekijk ook: www.bkgdakwerken.be/

Deze rollen zal de dakdekker over het platte dak uitrollen. Vervolgens wordt met een brander het materiaal verhit zodat het zich aan de ondergrond hecht. De manier van aanbrengen maakt het uitvoeren van reparaties ook zeer makkelijk. Met een laag bitumen over het dak heen, hoef je jezelf geen zorgen te maken over lekkages.

Althans niet voor de eerste 25 jaar als de dakbedekking correct is aangebracht. Deze levensduur is best gering als je dit vergelijkt met andere dakbedekkingsmaterialen. Dit komt mede doordat het bitumen niet goed bestand is tegen de blootstelling aan zonlicht. Een eigenschap die toch wel vereist is voor dakbedekking bestemd voor een plat dak.

Opkomst EPDM op plat dak

De laatste jaren is vanwege de nadelige eigenschappen van bitumen, het dakbedekkingsmateriaal EPDM hard in opkomst. Dit is een materiaal dat veel weg heeft van bitumen, maar gemaakt is van synthetisch rubber.

EPDM is daarom van nature al elastisch en is tevens bestand tegen hogere temperaturen. Een langere levensduur is hiervan het meest significante voordeel. EPDM gaat op een plat dak tot wel 40 jaar mee. Een ruime 15 jaar langer dan een bitumen dakbedekking. Een nadeel is dan weer dat het materiaal meer kost.

EPDM platen moeten voor een dak op maat worden gemaakt en de grondstoffen zijn duurder. In de meeste gevallen wegen de voordelen wel op tegen de nadelen. Door de langere levensduur en minder reparaties die nodig zijn, is EPDM een betere investering.

{ Comments are closed! }